środa, 17 grudnia 2014

Ciasto pomarańczowe


Składniki:

125g masła
160g cukru
225g mąki
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
4 łyżki soku pomarańczowego
skórka starta z pomarańczy


Masło ucieramy z cukrem do białości, następnie stopniowo dodajemy po jajku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy mleko, sok i wsypujemy skórkę. Pieczemy w formie do keksa przez 50 minut w 180*C. Ostudzone polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Łazanki z makiem




Składniki:

masa makowa
250 g mąki
2 jajka
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Mąkę przesiewamy, robimy dołek i wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli i  zagniatamy dodając tyle wody, by nie było zbyt rzadkie. Wyrabiamy tak długo, dopóki po przecięciu ciasta nie będzie widać pęcherzyków - około 8-10 minut. Stolnice oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm. Zostawiamy na 30 minut do przeschnięcia. Placek kroimy w 1 cm paski, a następnie w kwadraciki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 4 minuty. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Odcedzone łazanki mieszamy z kilkoma łyżkami masy makowej. 



niedziela, 14 grudnia 2014

Murzyny


Składniki:

25 dag mąki pszennej
25 dag cukru pudru
10 dag masła
3 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dag kakao

oraz

250 ml śmietany 30-36%
5 dag cukru

Masło, żółtka, cukier puder i kakao ucieramy na jednolitą masę. Ucierając dalej dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ciepłe mleko. Na końcu mieszamy z pianą z białek. Przelewamy do wysmarowanej masłem foremki i pieczemy ok.40 minut w 180*C. Po ostudzeniu kroimy na kwadraty, dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem.

Źródło: ciastka ciasta ciasteczka Jan Czernikowski

piątek, 12 grudnia 2014

Crepes




Składniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli


Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.Przyrządzone ciasto jest bardzo rzadkie.Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy na rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni. 

piątek, 5 grudnia 2014

3w1 z kremem karpatkowym



Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki maku
1 łyżka kakao
opakowanie kremu do karpatki + mleko
4 łyżki dżemu porzeczkowego

Białka ubijamy z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka, olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy wiórki, do drugiej mak a do trzeciej kakao. 


Blachę 25x23 wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy po łyżce ciasta z każdej porcji, aż do wyczerpania.


Pieczemy około 40 minut w 180*C i studzimy. Przygotowujemy krem wg przepisu na opakowaniu.
Biszkopt przekrawamy na dwa placki, przekładamy 3/4 kremu a resztą smarujemy wierzch. 


Górę dekorujemy dżemem i wiórkami kokosowymi.