piątek, 29 stycznia 2016

Zupa gołąbkowa




Składniki:

50 dag mięsa mielonego
1/2 główki lub jedna mała kapusty włoskiej
10 dag ryżu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
marchew, pietruszka
2 ,5 litra bulionu warzywnego
cebula
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz


Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy mięso i smażymy 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy i mieszamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone mięso i pokrojoną kapustę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Wsypujemy ryz i gotujemy kolejne 15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz