sobota, 23 maja 2015

Dwukolorowy kaszak



 Składniki:

1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżki kakao
kostka masła
5 opakowań herbatników



Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy pokrojone w kawałki masło, wszystko zagotowujemy. Następnie powoli dodajemy kaszę manną, cały czas mieszam, aż kasza zgęstnieje.
Gorącą kaszę dzielimy na porcje 1/3 i 2/3. Do 1/3 masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Szeroką formę jak do keksa, wykładamy folią aluminiową, aby było łatwiej wyjąć ciasto. Na dnie układamy warstwę herbatników, następnie połowę jasnej masy,  znów herbatniki- ciemna masę- herbatniki- resztę jasnej masy i na wierzch warstwa herbatników. Całość można polać polewą. 
Gdy ciasto ostygnie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz