sobota, 15 listopada 2014

Domowy twaróg

Jeśli mamy możliwość dostania/kupna świeżego mleka warto zrobić swój twarożek. Ser robi się prosto a smak nierówna się sklepowemu. 




5 litrów mleka prosto od krowy

Mleko przelewamy do dużego garnka i zostawiamy w cieple na 2 dni. Po kilku godzinach możemy zebrać powstałą na wierzchu śmietanę. 


Garnek z zsiadłym mlekiem ustawiamy na malutkim ogniu i podgrzewamy przez 30-60 minut. Nie mieszamy ,tylko od czasu do czasu delikatnie łyżką od brzegów garnka do środka zgarniamy powstające ziarna.


Gaz wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia. 
Durszlak lub sitko wykładamy pieluchą tetrową, ustawiamy na misce i powoli przelewamy twaróg na sitko. Brzegi pieluchy związujemy i zawieszamy na haczyku, aby ściekła reszta serwatki - ja jak widać wykorzystałam uchwyt od szafki.



Kiedy ser odcieknie i będzie odpowiadała nam jego konsystencja, przekładamy do miseczki i chowamy do lodówki.
Jeśli wyjdzie nam troszkę za suchy i będzie się kruszył wystarczy wymieszać go ze śmietaną.

Robiąc z 8 litrów mleka uzyskałam 1 kg kulę twarogu :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz