piątek, 8 listopada 2013

Łatwe ciasto z makiem




Składniki:

150g mąki
100g cukru
100g margaryny (roztopić)
30g maku
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
6 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cynamonu

W jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce mieszamy jajko z mlekiem i margaryną. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Masę przelewamy do posmarowanej foremki i pieczemy w 180*C ok. 40 minut.

10 komentarzy:

  1. Tak proste do przygotowania, a tak fajne :) Na pewno nie raz je przygotuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też sie zabieram za pieczenie...szukałam własnie czegos prostego szybkiego ,zeby mozna w sobotni wieczor zrobic ..i jest ....super dzieki...zapraszm tez na mojego bloga http://ideaandstyl.blogspot.ie/ na odwiedziny choc to nie ta branza..ale napewno kobieca ...

    OdpowiedzUsuń
  3. a ta foremka to jakie ma wymiary?

    OdpowiedzUsuń
  4. jeśli chce podwoić składniki? jak radzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście można podwoić - wtedy wydłużamy czas pieczenia, najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto już gotowe.

      Usuń
  5. a gdzie tu mak ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. między margaryną a proszkiem do pieczenia jest 30g maku

      Usuń
  6. Wlewasz roztopiona margarynę gorącą czy przestudzoną?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń