Składniki:
2 szklanki mąki
6 jajek
20 dag margaryny
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1 op. budyniu waniliowego
1 op. kisielu wiśniowego
2 łyżki suchego maku
2 płaskie łyżki kakao
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę, mieszamy z masą. Ciasto dzielimy na cztery części: do jednej dodajemy budyń, do drugiej - kisiel, do trzeciej - kakao, a do czwartej - mak. Ciasto wykładamy warstwami do długiej, wąskiej formy. Pośrodku robimy nacięcie wzdłuż blaszki. Pieczemy ok. godziny w 170*C.
ta różowa część bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ją już kiedyś. Była całkiem smaczna. Niestety nie wyglądała tak ładnie jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńpiękna Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńMniam babka piękna, taka precyzyjna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)
Bardzo dobra.pozdr.
OdpowiedzUsuńWlasnie piekę zobaczymy czy moja chociaz w 50 % bedzie tak ladna jak Twoja
OdpowiedzUsuń