piątek, 3 stycznia 2014

Babka Tulipan

Cztery smaki w jednej babce i kolejność warstw dowolna - spróbujcie :)


Składniki:

2 szklanki mąki
6 jajek
20 dag margaryny
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1 op. budyniu waniliowego
1 op. kisielu wiśniowego
2 łyżki suchego maku
2 płaskie łyżki kakao



Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę, mieszamy z masą. Ciasto dzielimy na cztery części: do jednej dodajemy budyń, do drugiej - kisiel, do trzeciej - kakao, a do czwartej - mak. Ciasto wykładamy warstwami do długiej, wąskiej formy. Pośrodku robimy nacięcie wzdłuż blaszki. Pieczemy ok. godziny w 170*C.

6 komentarzy:

  1. ta różowa część bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ją już kiedyś. Była całkiem smaczna. Niestety nie wyglądała tak ładnie jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam babka piękna, taka precyzyjna.
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń