wtorek, 18 listopada 2014

Paprykowe klopsiki


Składniki:

500g mięsa mielonego
3 łyżki papryki słodkiej mielonej
3 łyżki bułki tartej
1 cebula
2 ząbki czosnku
 jajko
1/2 pęczka natki pietruszki
100ml rosołu drobiowego
sól, pieprz
masło

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mielone mieszamy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą, słodką paprykę, jajko i posiekaną natkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy małe klopsiki i smażymy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem i pieczemy przez 30 minut w 180*C. Podajemy z ziemniaczkami polane sosem np. pieczarkowym. 

1 komentarz: