Składniki:
175g miękkiego masła
175g brązowego cukru
3 rozkłócone jajka
150g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15g kakao
2 łyżki mleka
2 małe gruszki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Wlewamy mleko i mieszamy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Tortownicę o śr. 23 cm smarujemy cienko masłem, wylewamy ciasto. Na wierzchu dookoła brzegów formy układamy plasterki gruszek. Pieczemy w 180*C przez 50 minut. Zostawiamy w formie do przestygnięcia, następnie przekładamy na kratkę i zostawiamy, aby ostygło.
Źródło: 120 wypieków
Połączenie czekolady i gruszek to świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńo tak, świetny duet :)
UsuńMmm, taki mięciutki i puchaty, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń