niedziela, 9 listopada 2014

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Puszysty biszkopcik w sam raz do niedzielnej kawy. Podajemy posypany pudrem lub polany roztopioną czekoladą.



Składniki:

175g miękkiego masła
175g brązowego cukru
3 rozkłócone jajka
150g mąki 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15g kakao
2 łyżki mleka
2 małe gruszki

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Wlewamy mleko i mieszamy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Tortownicę o śr. 23 cm smarujemy cienko masłem, wylewamy ciasto. Na wierzchu dookoła brzegów formy układamy plasterki gruszek. Pieczemy w 180*C przez 50 minut. Zostawiamy w formie do przestygnięcia, następnie przekładamy na kratkę i zostawiamy, aby ostygło.


Źródło: 120 wypieków

3 komentarze:

  1. Połączenie czekolady i gruszek to świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, taki mięciutki i puchaty, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń