Składniki
3 kg pomidorów
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki cukru
sól
1/2 opakowania suszonej bazylii
Pomidory nacinamy, sparzamy. Zdejmujemy skórkę i wykrawamy nasiona. Połowę pomidorów miksujemy, resztę kroimy w kostkę.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju/oliwie. Dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek, sól, cukier i bazylię.
Mieszamy i zagotowujemy, ciepły wlewmy do czystych słoików, pasteryzujemy 10 minut.
Swietny sosik, idealny jako baza do szybkiego, pysznego obiadu lub kolacji.
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam właśnie skończyłem robić ten sos, smak kosmos polecam wszystkim tym którzy cenią sobie zdrowe jedzonko bez konserwantów itd. Naprawdę ekstra
Usuń