sobota, 7 września 2013

Sos pomidorowy do makaronu



Składniki

3 kg pomidorów
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki cukru
sól
1/2 opakowania suszonej bazylii


Pomidory nacinamy, sparzamy. Zdejmujemy skórkę i wykrawamy nasiona. Połowę pomidorów miksujemy, resztę kroimy w kostkę.


Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju/oliwie. Dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek, sól, cukier i bazylię.


Mieszamy i zagotowujemy, ciepły wlewmy do czystych słoików, pasteryzujemy 10 minut. 


5 komentarzy:

  1. Swietny sosik, idealny jako baza do szybkiego, pysznego obiadu lub kolacji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam właśnie skończyłem robić ten sos, smak kosmos polecam wszystkim tym którzy cenią sobie zdrowe jedzonko bez konserwantów itd. Naprawdę ekstra

      Usuń