Składniki ciasto:
1/2 szkl oleju
1/2 szkl wody
2 szkl mąki
sól
Składniki farszu:
2 szkl kapusty kiszonej (400g)
cebula
pieprz
oraz:
żółtko
Wodę mieszamy z olejem i solą, stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy na 20-25 minut. W międzyczasie robimy farsz: cebulę siekamy, podsmażamy na oleju. Kapustę odsączamy, kroimy, mieszamy z cebulą i dodajemy pieprz.
Ciasto dzielimy na 14 kawałków i każdy cienko rozwałkowujemy.
Na środek kładziemy kapustę, dwa boki składamy do środka i całość zwijamy w rolkę.
Kładziemy na blachę z papierem, smarujemy żółtkiem. Pieczemy 20 minut w 200*C.
robia sie :) zobaczymy za 20 min :)
OdpowiedzUsuńno super sa :) naprawde nie spodziewalam sie.co prawda ja zrobilam z pieczarkami ,ale rewelacja
OdpowiedzUsuńRewelacja :) Przepis porywam!
OdpowiedzUsuńMyślicie, że wyjdą mi te paszteciki jak zamiast mąki zmielę kaszę jaglaną :)?
OdpowiedzUsuńnie robiłam z mąką jaglaną, nie wiem czy ciasto nie wyjdzie za twarde
UsuńNic mi nie wyszło ciasto się rozpada nie klei :( co robię źle
OdpowiedzUsuńNajlepsze i najłatwiejsze paszteciki na świecie. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńJezu, jakie dobre! Ciasto fajnie się wyrabia, bardzo elastyczne, nie klei się. Polecam!
OdpowiedzUsuń