czwartek, 25 kwietnia 2013

Paszteciki z kapustą (bez drożdży)


Pierwsze paszteciki jakie robiłam - końcówki kruche i chrupiące a środek miękki od kapusty. Na farsz wystarcza 400g woreczek kapusty.


Składniki ciasto:

 1/2 szkl oleju
 1/2 szkl wody
 2 szkl mąki
 sól

Składniki farszu:

 2 szkl kapusty kiszonej
 cebula
 pieprz

oraz:

 żółtko

Wodę mieszamy z olejem i solą, stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy na 20-25 minut. W międzyczasie robimy farsz: cebulę siekamy, podsmażamy na oleju. Kapustę odsączamy, kroimy, mieszamy z cebulą i dodajemy pieprz.




Ciasto dzielimy na 14 kawałków i każdy cienko rozwałkowujemy.




Na środek kładziemy kapustę, dwa boki składamy do środka i całość zwijamy w rolkę.




Kładziemy na blachę z papierem, smarujemy żółtkiem. Pieczemy 20 minut w 200*C.





7 komentarzy:

  1. robia sie :) zobaczymy za 20 min :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no super sa :) naprawde nie spodziewalam sie.co prawda ja zrobilam z pieczarkami ,ale rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślicie, że wyjdą mi te paszteciki jak zamiast mąki zmielę kaszę jaglaną :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam z mąką jaglaną, nie wiem czy ciasto nie wyjdzie za twarde

      Usuń
  4. Nic mi nie wyszło ciasto się rozpada nie klei :( co robię źle

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze i najłatwiejsze paszteciki na świecie. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń