Składniki:
1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
1 litr ciepłej wody
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
8 łyżek płatków owsianych
garść słonecznika
garść siemienia lnianego
Do wody wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, sól i płatki owsiane. Lekko mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy mąkę i ziarna, dokładnie mieszamy. Dwie foremki do keksa lub jedną dużą smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do foremek, wyrównujemy. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy 1 godzinę w 180*C.
Dawno nie piekłam domowego chleba. Narobiłaś mi smaka. Muszę to nadrobić :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie upiecz, własny chlebek to to co tygryski lubią najbardziej :) Pozdrawiam
Usuń