wtorek, 25 lutego 2014

Szybkie ciasteczka cynamonowe

Masa wychodzi ciut kleista więc dobrze jest chwilkę schłodzić ciasto i wyjmować po kawałku do wałkowania. Ciasteczka można polukrować lub polać polewą, ja niektóre przed pieczeniem posypałam
cukrem trzcinowym a resztę dzieciaki udekorowały piskami cukrowymi.



Składniki:

25 dag mąki
jajko
10 dag masła
12 dag cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cynamonem, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Dokładnie wyrabiamy. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy foremkami. pieczemy w 160*C przez 8-10 minut. 


7 komentarzy:

  1. Hello. I´m so glad to have found your blog. My grandmother came from Poland and I miss a lot of her cakes. Here I have found some of it. Especially the donuts!!! /Knatten

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hello, I'm glad you like it. Already soon for more recipes for cakes and mazurkas Easter. Yours :)

      Usuń
  2. Alohaaa !!! Strasznie kruche mi wyszły, ale i tak dobre!! ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie 8-10 minut w 160* to za mało bo wyszła ciapa :/ ale tak to pycha ! tylko mało słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciasteczka nie zdazylam wyciagnac a juz ich nie bylo pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) u nas także szybko zniknęły

      Usuń
  5. Pychotka! Naprawdę polecam!
    Ewa Wachowicz

    OdpowiedzUsuń