Składniki:
2 szkl. mąki
2 jajka
1 i 1/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody
mały słoik powideł śliwkowych
Jaja miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy resztę składników, stale ucierając, do uzyskania puszystej masy. Przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy ok 1 godziny w 175*C. Ostudzone obficie posypujemy pudrem.
Uwielbiam właśnie takie ciasta są proste w wykonaniu a pyszne.
OdpowiedzUsuńhttp://kociolek-pysznosci.blog.pl/ zapraszam do mnie
Hmm ciasto kakaowe?gdzie jest kakao?
OdpowiedzUsuńprzepraszam bardzo nie zauwazylem,moj blad:D,a trzeba mleko koniecznie?
Usuńmyślę że spokojnie można zastąpić mleko wodą, ady ciasto nie było mocno gęste
UsuńZnalazłam ten przepis już kilka tygodni temu, ale dopiero dziś się za niego zabrałam. Ciasto wyszło pyszne! Chrupiące brzegi i góra, środek wilgotny i puszysty. Do tego ten zapach- cynamon i śliwki! Cieszę się, że znalazłam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńciesze się że smakowało :) pozdrawiam
Usuńwłaśnie je upiekłam :) w moim piekarniku piekło się ok 40 minut, z wierzchu troszkę za bardzo się przypiekło i bałam się, że będzie przypalone, ale nie. Jest pyszne ! Piekłam w formie o identycznej średnicy, dorzuciłam jeszcze orzechy włoskie, rodzynki i kawałki czekolady - pyyyyyyycha !!!!!!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest genialne, długo szukałam idealnego przepisu na ciasto czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńwow, wielkie dzięki :)
UsuńWitam serdecznie-:)ja własnie wstawiłam do piekarnika...moje jakieś jaśniejsze (wiem zależy od kakao i powideł)ale myślę,ze będzie smaczne-:)dam znać co wyszło..pozdrawiam-:)
OdpowiedzUsuńciasto pyszne. ale nie wiem o co chodzi, urosło pięknie a potem opadło :( chyba za długo miksowałam
OdpowiedzUsuń