wtorek, 12 lutego 2013

Ciasto kakaowe z powidłami





Składniki:


2 szkl. mąki
2 jajka
1 i 1/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
 1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody
mały słoik powideł śliwkowych

Jaja miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy resztę składników, stale ucierając, do uzyskania puszystej masy. Przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy ok 1 godziny w 175*C. Ostudzone obficie posypujemy pudrem.



Mój słoiczek powideł miał 300g.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam właśnie takie ciasta są proste w wykonaniu a pyszne.
    http://kociolek-pysznosci.blog.pl/ zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm ciasto kakaowe?gdzie jest kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam bardzo nie zauwazylem,moj blad:D,a trzeba mleko koniecznie?

      Usuń
    2. myślę że spokojnie można zastąpić mleko wodą, ady ciasto nie było mocno gęste

      Usuń
  3. Znalazłam ten przepis już kilka tygodni temu, ale dopiero dziś się za niego zabrałam. Ciasto wyszło pyszne! Chrupiące brzegi i góra, środek wilgotny i puszysty. Do tego ten zapach- cynamon i śliwki! Cieszę się, że znalazłam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie je upiekłam :) w moim piekarniku piekło się ok 40 minut, z wierzchu troszkę za bardzo się przypiekło i bałam się, że będzie przypalone, ale nie. Jest pyszne ! Piekłam w formie o identycznej średnicy, dorzuciłam jeszcze orzechy włoskie, rodzynki i kawałki czekolady - pyyyyyyycha !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest genialne, długo szukałam idealnego przepisu na ciasto czekoladowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie-:)ja własnie wstawiłam do piekarnika...moje jakieś jaśniejsze (wiem zależy od kakao i powideł)ale myślę,ze będzie smaczne-:)dam znać co wyszło..pozdrawiam-:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto pyszne. ale nie wiem o co chodzi, urosło pięknie a potem opadło :( chyba za długo miksowałam

    OdpowiedzUsuń