poniedziałek, 4 marca 2013

Bułka czekoladowa


Kromki bułki można opiekać w tosterze lub smarujemy masłem na zwykłe kanapki. Pieczemy w małej keksówce.

Składniki:



450g mąki pszennej

25g kakao w proszku
1 łyżeczka soli
1 op. suszonych drożdży lub 25g świeżych
25g brązowego cukru
1 łyżka oleju słonecznikowego
300ml letniej wody

Mąkę przesiewamy z kakao. Dodajemy sól, cukier i drożdże (świeże wymieszane z letnim płynem i łyżeczką cukru), mieszamy. Wlewamy olej i letnią wodę, zagniatamy ciasto. Na oprószonej stolnicy wyrabiamy ciasto przez 5 min. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Ponownie zagniatamy i formujemy  bochenek. Przekładamy do posmarowanej blaszki, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. Pieczemy w 200*C przez 25-30 min. Studzimy na kratce, podajemy pokrojoną w plastry.




7 komentarzy:

  1. Gratuluję fajnego bloga ze smacznymi przepisami i życzę powodzenia w dalszym blogowaniu! :)
    Pozdrawiam serdecznie i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie, dodałam bloga i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na babkę.. do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, ale ona musi być aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń