środa, 29 kwietnia 2015

Fale Dunaju z jabłkiem


Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

10 dag masła
1 szklanka cukru pudru
50 dag serka tłustego z wiaderka

Składniki na polewę;

1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao

oraz 

2 jabłka


Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie stale mieszając dodajemy po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Do blaszki wykładamy jasne ciasto a następnie ciemne. Na wierzchu układamy kawałki jabłek. Pieczemy ok 40 minut w 180*C. 

Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, powoli dodajemy ser.

Polewa: Składniki polewy mieszamy z 3 łyżkami ciepłej wody i energicznie mieszamy.



Na ostudzone ciasto wykładamy masę i widelcem formujemy fale na koniec polewamy polewą.

1 komentarz: