piątek, 28 sierpnia 2015

Naleśniki na maślance

Witajcie,
od ostatniego posta minął już miesiąc, ale tegoroczne upały sprawiły, że w kuchni praktycznie nic się nie działo. Dzisiaj zapraszam Was na świetne naleśniki, smażyłam już kilka razy i się nie zawiodłam. Naleśniki są lekko kwaskowate od maślanki i najważniejsze - podczas składania nie pękają :)


Składniki:

3 jajka
2 szklanki mąki
2,5 szklanki maślanki
szczypta soli
2 łyżki oleju


Do miski wbijamy jajka, wsypujemy sól i przesianą mąkę, następnie wlewamy maślankę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiamy na kwadrans, po upływie tego czasu wlewamy olej i mieszamy.


Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem. Nalewamy trochę ciasta, rozprowadzamy po patelni i smażymy na złoto z obu stron. Co 2-3 naleśnik natłuszczamy patelnię. Nalesniki najlepiej smakują podane na słodko.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Naleśniki! Idealne na każdą porę :) ja polecam nie tylko na słodko ale z mięsem też są pyszne. Gulasz mięsny wylany na naleśnika i zwinięty w sakiewke :) pyszności.
    Poleciłbym też patelnie dla dzieci https://www.ranohome.pl/patelnie-wszystkie-rodzaje-c-227_229.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne naleśniki :) na słono jak i na słodko

    OdpowiedzUsuń