piątek, 21 kwietnia 2017

Grzebyki

Nie ma to jak domowe wypieki i aromaty roznoszące się po mieszkaniu podczas pieczenia.
Przygotowanie tych ciasteczek nie jest skomplikowane, chociaż może tak wygląda. 
Pogoda nas nie rozpieszcza więc przydadzą się takie umilacze na weekend do kawy.



Składniki:

2 szklanka mąki
1 szklanka śmietany
1 op. cukru waniliowego
kostka margaryny
marmolada
cukier puder do posypania


Margarynę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i śmietanę . Zagniatamy ciasto, owijamy w folie i chowamy do lodówki na 30-60 minut. 

Schłodzone ciasto dzielimy na pół, każdą połówkę rozwałkować na kształt prostokąta. Na dłuższym boku ciasta w odległości 1cm od brzegu układamy marmoladę, zawijamy dwukrotnie w rulon i odcinamy od reszty ciasta. Powstały rulon kroimy na 7cm kawałki i delikatnie nacinamy nożem.

Przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, nadajemy kształt półksiężyca, aby nacięcia się otworzyły. Pieczemy w 18-*C przez 30 minut. 

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz