Składniki:
2 szklanka mąki
1 szklanka śmietany
1 op. cukru waniliowego
kostka margaryny
marmolada
cukier puder do posypania
Margarynę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i śmietanę . Zagniatamy ciasto, owijamy w folie i chowamy do lodówki na 30-60 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy na pół, każdą połówkę rozwałkować na kształt prostokąta. Na dłuższym boku ciasta w odległości 1cm od brzegu układamy marmoladę, zawijamy dwukrotnie w rulon i odcinamy od reszty ciasta. Powstały rulon kroimy na 7cm kawałki i delikatnie nacinamy nożem.
Przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, nadajemy kształt półksiężyca, aby nacięcia się otworzyły. Pieczemy w 18-*C przez 30 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
☺️ pyszne!!
OdpowiedzUsuń