niedziela, 5 lutego 2017

Racuchy drożdżowe II




Składniki:

50 dag mąki
1,5 szklanki letniego mleka
2 łyżki cukru
5 dag świeżych drożdży
jajko
sól

Do dużej miski przesiewamy mąkę z sola, robimy dołek do którego wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie wlewamy resztę mleka i wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Do kubka wlewamy ciepłą wodę, moczymy w niej łyżkę, nabieramy ciasto  i zsuwamy na rozgrzany olej. Gdy zrumienią się z jednej strony, przekręcamy i lekko dociskamy. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz