poniedziałek, 17 lutego 2014

Kebab - gyros

 Domowy kebab smakuje o wiele lepiej, a do sosu można dodać trochę jogurtu naturalnego. Smacznego!



Składniki:

pierś z kurczaka
1/2 opakowania przyprawy gyros
czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
kapusta pekińska
czerwona cebula
pomidor
2-3 ogórki konserwowe

Sos:

6 łyżek majonezu
3 łyżki ketchupu

bułka do kebaba

Pierś kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą i podsmażamy. Kapustę kroimy w paski, cebulę i pomidor kroimy w półplasterki a paprykę i ogórki w kostkę. Kukurydzę odsączamy, wszystkie warzywa mieszamy z mięsem. Majonez mieszamy z ketchupem. Bułkę do kebaba przecinamy na 4 części a następnie nacinamy, aby powstała kieszonka. Podgrzewamy w piekarniku w 180-200*C przez 3 minuty, bułka zrobi się chrupka. Nadziewamy bułkę gyrosem, polewamy sosem i wcinamy :)



1 komentarz: