poniedziałek, 10 lutego 2014

Faworki/chrust

W karnawale nie może zabraknąć tych pysznych, kruchych paseczków. Kiedyś faworki z tego przepisu były specjalnością mojego taty, a dzisiaj to ja serwuję je moim pociechom. Smacznego :) 


Składniki:

3 żółtka
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany
łyżka octu
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania



Żółtka mieszamy ze śmietaną, octem i solą. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do żółtek. Dokładnie zagniatamy ciasto, następnie "bijemy" ciasto wałkiem przez 10 minut, dzięki temu faworki będą bardziej kruche. Odrywamy kawałek ciasta i bardzo cienko wałkujemy, nożem lub radełkiem wycinamy wąskie paski, w środku robimy nacięcie przez które przeciągamy jeden koniec. W szerokim garnku na małym ogniu rozgrzewamy olej. Wrzucamy mały kawałek ciasta - jeśli wypłynie od razu  wkładamy po 3-4 faworki i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym, ostudzone posypujemy pudrem.


Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie

2 komentarze:

  1. piękne :)
    Zapraszam do siebie na faworki z ziemniaków http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/02/faworki-ziemniaczane-rozane.html

    OdpowiedzUsuń