Składniki na ciasto:
3 jajka
125g masła
160g cukru
340g mąki
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
125g masła
1 szklanka śmietany 18%
10 łyżek cukru
3-4 łyżki kakao
oraz
200g wiórek kokosowych
Ciasto: masło dokładnie ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy na przemian mąkę i mleko. Masę przelewamy do formy 20x30 wyłożonej papierem. Pieczemy w 180*C przez 25 minut, upieczone zostawiamy na kwadrans w formie, wyjmujemy i studzimy. Ciasto kroimy na 24 kwadraciki.
Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Polewa wychodzi dość gęsta i jeszcze mi jej trochę zostało.
Kosteczki nabijamy na widelec maczamy w polewie i obsypujemy wiórkami.
Odstawiamy na 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz