piątek, 14 lutego 2014

Lamingtony

Biszkoptowe kosteczki w polewie otulone wiórkami kokosowymi, znane m.in jako kudłacze, kokosanki. Pyszne kosteczki z dziecinnych wspomnień.


Składniki na ciasto:

3 jajka
125g masła
160g cukru
340g mąki
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

125g masła
1 szklanka śmietany 18%
10 łyżek cukru
3-4 łyżki kakao

oraz

200g wiórek kokosowych




Ciasto:  masło dokładnie ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy na przemian mąkę i mleko. Masę przelewamy do formy 20x30 wyłożonej papierem. Pieczemy w 180*C przez 25 minut, upieczone zostawiamy na kwadrans w formie, wyjmujemy i studzimy. Ciasto kroimy na 24 kwadraciki.




Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Polewa wychodzi dość gęsta i jeszcze mi jej trochę zostało.


Kosteczki nabijamy na widelec maczamy w polewie i obsypujemy wiórkami.
Odstawiamy na 2-3 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz