sobota, 15 marca 2014

Babka śmietankowa z makiem

Powoli myśli zaczynają krążyć wokół Wielkanocnych babek i mazurków. Zapraszam na śmietanową babkę z makiem. Ciasto można wykorzystać też do upieczenia małych babeczek.


Składniki:

3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany 18%
50g maku


Jajka ucieramy z cukrem, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy na przemian mąkę i śmietanę. Do masy wsypujemy mak, chwilę mieszamy i przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki na babkę. Pieczemy w 180*C przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie ciasta:) no i narobilam sobie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam do kawki na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń