wtorek, 11 marca 2014

Karkówka z ogórkiem i pieczarkami





Składniki:

1 kg karkówki
40 dag pieczarek
5 ogórków konserwowych + cała zalewa ze słoika
3 cebule
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ketchupu
przyprawa do karkówki
mąka do obtaczania mięsa

Karkówkę kroimy w plastry, nacieramy przyprawą, obtaczamy w mace i podsmażamy, aż się zrumieni. Na oleju po mięsie podsmażamy pokrojone pieczarki i cebulę. Ogórki kroimy w dość drobną kostkę. Zalewę z ogórków mieszamy z przecierem i ketchupem. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, przykrywamy warzywami i zalewamy sosem. Pieczemy ok. 90 minut w 180*C.

3 komentarze:

  1. Mam pytanie.Jakiej wielkości maja być te ogórki,i jakiej wielkości ma być słoik z zalewa? Ketchup pikantny czy łagodny?? Naczynie żaroodporne przykryte czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły 900g słoik, ja użyłam ketchupu łagodnego, ale to jak kto lubi i moje naczynie jest bez pokrywki.
      Jeśli przykryjemy naczynie skrócimy czas pieczenia, trzeba sprawdzać czy mięso jest już upieczone.

      Usuń
    2. Super,dziękuje! Robię w sobote,

      Usuń