poniedziałek, 3 marca 2014

Smażeńce

Smażeńce to świetny dodatek do obiadu - ja podałam je ze smażoną kiełbaską i sosem pieczarkowym



Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
10 dag mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
1 duża cebula
sól

Cebulę siekamy i podsmażamy. Ziemniaki ubijamy na gładko z mąką ziemniaczaną, dodajemy sól, jajko i cebulkę. Wyrabiamy jednolitą masę, wilgotnymi rękami formujemy niewielkie, płaskie krążki. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.


4 komentarze:

  1. This I use to eat! My husband doesn´t like it but my children do. Very good if you have potatoes left overs. /Knatten

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammm my je nazywamy kotletami ziemniaczanymi;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kotlety ziemniaczane robię większe, grubsze i polewam sosem pomidorowym - pycha :)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Fajne te smażeńce, nie znałam takiej nazwy i z mąką ziemniaczaną nie robiłam. Muszę spróbować, lubię takie wynalazki.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń