Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
10 dag mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
1 duża cebula
sól
Cebulę siekamy i podsmażamy. Ziemniaki ubijamy na gładko z mąką ziemniaczaną, dodajemy sól, jajko i cebulkę. Wyrabiamy jednolitą masę, wilgotnymi rękami formujemy niewielkie, płaskie krążki. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
This I use to eat! My husband doesn´t like it but my children do. Very good if you have potatoes left overs. /Knatten
OdpowiedzUsuńmniammm my je nazywamy kotletami ziemniaczanymi;)
OdpowiedzUsuńja kotlety ziemniaczane robię większe, grubsze i polewam sosem pomidorowym - pycha :)
Usuńpozdrawiam
Fajne te smażeńce, nie znałam takiej nazwy i z mąką ziemniaczaną nie robiłam. Muszę spróbować, lubię takie wynalazki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!