Składniki na 9 słoiczków
1,5 kg cukinii
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
Składniki zalewy:
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżka soli kamiennej
duży słoiczek 160g koncentratu pomidorowego
Umytą cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę a obraną cebulę w piórka. Cukinię i cebulę solimy, odstawiamy na 2-3 godziny.
W dużym garnku podgrzewamy wszystkie składniki zalewy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do zalewy i odstawiamy do ostudzenia.
Gdy zalewa wystygnie dodajemy osączone z soku cukinię i cebulę, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do czystych słoików.
Słoiki pasteryzujemy 10 minut od momentu zawrzenia wody. Stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
otworzyć taki słoiczek zimą- obłęd:)
OdpowiedzUsuńto prawda :)
Usuńspróbuję zrobić , potem podzielę się opinią ,ładnie wygląda ,może być jadalna.
OdpowiedzUsuńZapewniam jest jadalna 😃
UsuńA ja właśnie robię
OdpowiedzUsuń, przepis dostałam co prawda od kuzynki ale mówię, zobaczę czy może na leczo się nada zimą i proszę - przepis od razu mi wyskoczył :) identyczny i mam nadzieję smakowity.