niedziela, 21 września 2014

Sałatka na zimę z cukinią




Składniki na 9 słoiczków

1,5 kg cukinii
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli

Składniki zalewy:

1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżka soli kamiennej
duży słoiczek 160g koncentratu pomidorowego

Umytą cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę a obraną cebulę w piórka. Cukinię i cebulę solimy, odstawiamy na 2-3 godziny. 

W dużym garnku podgrzewamy wszystkie składniki zalewy. 
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do zalewy i odstawiamy do ostudzenia.

Gdy zalewa wystygnie dodajemy osączone z soku cukinię i cebulę, dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do czystych słoików.

Słoiki pasteryzujemy 10 minut od momentu zawrzenia wody. Stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

5 komentarzy:

  1. otworzyć taki słoiczek zimą- obłęd:)

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję zrobić , potem podzielę się opinią ,ładnie wygląda ,może być jadalna.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie robię
    , przepis dostałam co prawda od kuzynki ale mówię, zobaczę czy może na leczo się nada zimą i proszę - przepis od razu mi wyskoczył :) identyczny i mam nadzieję smakowity.

    OdpowiedzUsuń