Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
3 jabłka
1 szklanka orzechów włoskich
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku, wlewamy olej. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas miksując. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do ciasta razem z orzechami. Mieszamy i przelewamy ciasto do natłuszczonej foremki - użyłam tortownicy 26cm. Pieczemy w 180*C przez 50 minut.
Jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam to ciacho!!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie chrupiąca :)
OdpowiedzUsuń