środa, 29 października 2014

Babeczki cytrynowe


Składniki:
wszystkie w temperaturze pokojowej

1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
skórka z dużej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki śmietany 12%, kefiru lub maślanki



Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po kolei jajka. Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartej masy na zmianę ze śmietaną. Mieszamy łyżką , aby masa zachowała grudkowatą strukturę. Papilotki/ foremki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w 180*C przez 20-25 minut. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz