niedziela, 8 listopada 2015

Gruzińska Mokhrakula

Wczoraj na kolację zajadaliśmy się tym gruzińskim plackiem. Mokhrakula jest smaczna i bardzo sycąca. U mnie na patelni 26 cm wyszła dość gruba, ale jeśli macie mniejsze to rozdzielcie ciasto na dwie porcje. 


Składniki ciasta:

3 jajka
200 g mąki
150 ml wody
1 czubata łyżka jogurtu lub śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody

Składniki nadzienia:

pomidor 
1 kula mozzarelli
1/2 pęczka szczypioru
1 duży ziemniak
1 łyżka mielonej papryki - dałam słodką
5 łyżek oleju



W dużej misce roztrzepujemy jajka z solą i cukrem. Dodajemy wodę, jogurt i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą. Mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy a obranego ziemniaka ścieramy na tarce z dużymi oczkami, Ser i warzywa dodajemy do ciasta i mieszamy. Na koniec wsypujemy mieloną paprykę i wlewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy.


Ciasto wylewamy na natłuszczoną, dobrze rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu przez 15 minut, następnie ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy 5 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz