niedziela, 27 stycznia 2013

Drożdżowy odrywaniec

Pyszny cynamonowy odrywaniec, zniknął w jeden wieczór.Przepis pochodzi stąd.


Składniki:



80 dag mąki pszennej

50 g drożdży
1/3 dużego kubka wody
2/3 dużego kubka mleka
8 łyżek cukru
3-4 łyżki masła
1 jajko
cukier i cynamon do posypania

Masło roztapiamy,studzimy. Mleko łączymy  z wodą i lekko podgrzewamy.Mieszamy mąkę, drożdże, cukier i jajko. Stopniowo dolewamy ciepłe mleko z wodą i wyrabiamy. Kiedy ciasto będzie się odklejać od ręki wlewamy masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na  ok.40 minut. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na placek grubości 8-10 mm, posypujemy dużą ilością cynamonu  i cukrem. Kroimy na  nierówne kawałki. Ja kroiłam radełkiem do faworków  na  trójkąty. Układamy pionowo przeplatając. Pieczemy ok.25-35 min w 170*.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz