Składniki:
80 dag mąki pszennej
50 g drożdży
1/3 dużego kubka wody
2/3 dużego kubka mleka
8 łyżek cukru
3-4 łyżki masła
1 jajko
cukier i cynamon do posypania
Masło roztapiamy,studzimy. Mleko łączymy z wodą i lekko podgrzewamy.Mieszamy mąkę, drożdże, cukier i jajko. Stopniowo dolewamy ciepłe mleko z wodą i wyrabiamy. Kiedy ciasto będzie się odklejać od ręki wlewamy masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.40 minut. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na placek grubości 8-10 mm, posypujemy dużą ilością cynamonu i cukrem. Kroimy na nierówne kawałki. Ja kroiłam radełkiem do faworków na trójkąty. Układamy pionowo przeplatając. Pieczemy ok.25-35 min w 170*.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz