Składniki:
25 dag kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchewka
2 duże ziemniaki
15 dag mięsa (u mnie 2 pałeczki kiełbasy podwawelskiej)
2 czubate łyżeczki mąki
sól,pieprz,kminek,liść laurowy
Kapustę pokroić,włożyć do garnka,zalać wrzącą wodą,dodać listek, 1/2 drobno pokrojonej cebuli i startą na dużych oczkach marchewkę. Gdy kapusta zagotuje się dodać mięso (pokrojoną kiełbasę bez osłonki). Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować oddzielnie. Resztę cebuli podsmażyć,dodać mąkę i lekko zrumienić. Po odstawieniu z ognia rozprowadzić zasmażkę zimą wodą lub ostudzonym wywarem z ziemniaków. Ugotowaną kapustę połączyć z ziemniakami i zasmażką,doprawić przyprawami. Jeśli kapuśniak jest za gęsty dodać trochę przegotowanej wody,ale danie powinno być zawiesiste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz