wtorek, 12 listopada 2013

Dwukolorowe drożdżowe z jabłkiem




Składniki:

3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
100g masła (roztopić)
5 dag drożdży
7 łyżek cukru
4 żółtka
2 łyżki kakao
2 opakowania cukru waniliowego
aromat rumowy
2 jabłka


Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy 4 łyżki mąki, mleko - mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę, żółtka, resztę cukru i jedno opakowanie cukru waniliowego, Zagniatamy ciasto powoli wlewając masło. Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy drugie opakowanie cukru waniliowego, a do drugiej kakao i kilka kropli aromatu - zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 



Blachę do pieczenia wykładamy papierem, kładziemy rozwałkowany jasny placek, następnie pokrojone jabłka i przykrywamy ciemnym plackiem. Pieczemy ok.45 minut w 180*C.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz