niedziela, 17 listopada 2013

Ciasto z kokosową masą ze śmietany

Ciasto było bardzo smaczne, zwłaszcza że do masy używamy zwykłą śmietanę (niecałe dwa duże kubki). Najlepiej zabrać się za nie z rana, po ostudzeniu musimy je schłodzić, żeby lepiej się kroiło.


Składniki:

1/2 margaryny
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

600 ml śmietany 18% 
1/2 szklanki cukru
3 białka
1 op. budyniu waniliowego
50g wiórek kokosowych




Z podanych składników robimy kruszonkę.


Śmietanę ubijamy z cukrem i budyniem, dodajemy wiórki.


Białka ubijamy ze szczyptą soli, łączymy z masą śmietanową.


Blaszkę wykładamy papierem, wysypujemy  połowę kruszonki.


Wykładamy masę.....


i resztę kruszonki. Pieczemy w 180*C przez 40 minut.


Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. 

Ostudzone wkładamy do lodówki na 1-2 godzinki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz