wtorek, 5 listopada 2013

Babka ziemniaczana

Też macie ten dylemat - lepsza jest świeża czy odsmażana?



Składniki:

800g ziemniaków
200g surowego boczku
3 łyżki mąki
2 jajka
cebula
łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż stanie się chrupki. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na małych oczkach - ja ścieram wszystko razem w robocie. Po kilku minutach ziemniaki odciskamy, wylewamy płyn. Dodajemy jajka, mąkę, majeranek i boczek razem z wytopionym tłuszczem. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczaną przelewamy do formy i pieczemy ok.60-80 minut w 180*C. Podajemy z kwaśną śmietaną, surówką, szklanką mleka itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz