czwartek, 21 listopada 2013

Pieczona pierś z kurczaka

Pierś wychodzi smaczna, nie jest sucha. 


 Składniki:

1/2 kg piersi z kurczaka
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki majeranku
1 czubata łyżeczka słodziku 
1/3 szklanki wody
sól, pieprz
liście laurowe



Filet myjemy, odkrawamy kawałki tłuszczu, osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy, nacieramy pierś. W wodzie rozpuszczamy słodzik i 1/2 łyżeczki soli. Mięso zalewamy, obkładamy liściem laurowym i odstawiamy na noc do lodówki. Pierś wyjmujemy z zalewy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180*C 40-50 minut.

3 komentarze:

  1. słodziku?!!! Chyba jesteście niepoważni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis znajduje się w dziale dieta więc na Dukanie itp stosuje się słodziki zamiast cukru...

      Usuń