wtorek, 18 marca 2014

Kruche pięty Achillesa




Składniki:

1 serek homogenizowany - użyłam 125g naturalnego
2,5 szklanki mąki
1 margaryna
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
konfitura lub marmolada


Margarynę siekamy, mąkę przesiewamy z pudrem. Dodajemy sól, serek i dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na kilka godzin lub noc.
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm, wycinamy kółka o średnicy 6cm.


Na każde kółko kładziemy pół łyżeczki marmolady/ konfitury i zlepiamy jak pierogi. Układamy na blaszce, to samo robimy z drugą częścią ciasta.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15-20 minut. Studzimy.




3 komentarze:

  1. a widzisz! nazwa super:) nigdy o takie nie słyszałam;) robię podobne ciacha, a zawsze nazywam je "pierożkami":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięty czy kolana, dla mnie to po prostu smakowite ciacho do kawy, poproszę o jedno:))

    OdpowiedzUsuń