wtorek, 29 stycznia 2013

Malusie pączusie






Składniki:
około 25 sztuk

1/2 kg mąki
4 dag drożdży
200 ml ciepłego mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
szczypta soli
białko
cukier puder


Mąkę przesiewamy do miski,robimy zagłębienie. Drożdże rozkruszamy,rozcieramy z łyżką cukru,łączymy z mlekiem. Dodajemy płaską łyżkę mąki i wlewamy do zagłębienia w mące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostały cukier,stopione,ale nie gorące masło,żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto,odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Formujemy małe pączusie i układamy na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej,smażymy na złoty kolor.
Robimy lukier z białka i cukru pudru. Lukrujemy pączusie.

Smacznego.




2 komentarze: