niedziela, 17 lutego 2013

Biały chleb

 Chlebek wyszedł mięciutki z cienką skórką. Aby otrzymać chleb na specjalną okazję, można dodać 125g drobnych rodzynek.




Składniki:


600g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
jajko
425 ml jogurtu naturalnego

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, sól i cukier (rodzynki). W dzbanku ubijamy jajko z jogurtem, wlewam do suchych składników. Starannie mieszamy i zagniatamy ciasto. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut na gładką masę. Zagniatamy okrągły placek o grubości 5 cm. Przekładamy na blachę, cienko posmarowaną masłem  i oprószoną mąką.  Ostrym nożem nacinamy krzyż na wierzchu. Pieczemy w 190*C przez 40 minut do zbrązowienia. Studzimy na kratce.





1 komentarz:

  1. apetycznie wygląda, szkoda e nie ma kromki ukrojonej...

    OdpowiedzUsuń