poniedziałek, 11 lutego 2013

Babka makowa z cytrynowym lukrem

Ciasto dla lubiących tak jak ja, gdy mak zgrzyta pod zębami. 




Składniki:



20 dag margaryny

4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. mleka
1 szkl. suchego maku



Lukier:
15 dag cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
 


Margarynę miksujemy z jajkami na puszystą masę. Dodajemy po trochu cukier, a następnie mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i mleko. Na koniec wrzucamy mak, mieszamy. Pieczemy 45-50 min. w 175*C. Piekłam w tortowicy śr.26 cm.
Robimy lukier: puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody.
Po ostudzeniu polewamy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz