Składniki:
20 dag margaryny
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. mleka
1 szkl. suchego maku
Lukier:
15 dag cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Margarynę miksujemy z jajkami na puszystą masę. Dodajemy po trochu cukier, a następnie mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i mleko. Na koniec wrzucamy mak, mieszamy. Pieczemy 45-50 min. w 175*C. Piekłam w tortownicy śr.26 cm.
Robimy lukier: puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody.
Po ostudzeniu polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz