sobota, 23 lutego 2013

Parówki w cieście

Przekąska dobra na  kolację, zwłaszcza dla dzieci. Dobre na zimno i ciepło z keczupem.



Składniki:


25dag mąki
10 parówek
2 łyżki śmietany
2dag drożdży
łyżka mleka
łyżka oleju
jajko
łyżeczka cukru
sól

Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy. 2/3 mąki przesiewamy do miski, dodajemy śmietanę, żółtko, olej i szczyptę soli, na koniec podwojony rozczyn. Wyrabiamy ciasto dosypując resztę mąki i cienko rozwałkowujemy. Smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Kładziemy parówkę i wycinamy taki prostokąt, aby można było ją owinąć. Układamy luźno na natłuszczonej blasze, smarujemy resztą białka. Pieczemy w 180*C przez ok. 30 min.




2 komentarze:

  1. Witaj, ja też ostatnio zrobiłam parówki w cieście drożdżowym .. i nie tylko parówki.:) Zdjęcia i przepis znajdują się tu: http://taniecswietegowita.blogspot.com/2013/06/parowka-w-buce.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, lecę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń