niedziela, 8 czerwca 2014

Truskawkowy Ptyś



Składniki na biszkopt:

4 jajka 
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

1/2 kg mielonego twarogu - użyłam śmietankowego President
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
2 opakowania bitej śmietany w proszku
1 szklanka mleka

Oraz:

2 paczki herbatników
gotowa polewa mleczna



Biszkopt: dobrze schłodzone białka ubijamy, nadal ubijając dodajemy cukier a następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Foremkę 25x36 smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto - użyłam troszkę mniejszej blaszki i biszkopt był grubszy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 25 minut. Studzimy.

Krem: galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, studzimy. W szklance mleka ubijamy bitą śmietanę. Ser miksujemy z cukrem pudrem, nadal miksując na małych obrotach dodajemy ubitą śmietanę i tężejące galaretki.

Na biszkopt wykładamy krem, na wierchu układamy herbatniki. Polewę podgrzewamy i  polewamy herbatniki. Gdy zastygnie chowamy ciasto do lodówki i jeśli wytrzymamy :-) to zjadamy na drugi dzień, gdy herbatniki zmiękną.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz