Lipa szerokolistna kwitnie od czerwca do lipca, kwiaty mają jasnożółtą barwę i wydzielają intensywny, przyjemny zapach. Kwiaty są dużo większe niż u lipy drobnolistnej, która zakwita dwa tygodnie później na przełomie czerwca i lipca.
Kwiaty zbieramy w czasie suchej pogody.
Składniki:
250 kwiatów lipy
3 szklanki wody
1 kg cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Kwiaty lipy wraz z przylistkami zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Przecedzamy przez gazę, uzyskany płyn stawiamy na małym ogniu i stopniowo dodajemy cukier - mieszając. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy kwasek, gotowy przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy.
otworzyć taki słoiczek zimą do herbatki na rozgrzanie.. achh:D
OdpowiedzUsuń