Idealne połączenie miękkiej drożdżówki z pysznymi truskawkami.
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
kostka masła
4 łyżki jogurtu
50g drożdży
3 żółtka
400g truskawek
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
100g masła
W misce rozcieramy 1 szklankę mąki, ciepłe mleko,drożdże i 2 łyżki cukru - odstawiamy na 20 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. W dużej misce mieszamy zaczyn, resztę mąki, jogurt, żółtka i masło. Długo wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i dość miękkie. Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut. Blaszkę 24x36 smarujemy masłem, delikatnie przekładamy wyrośnięte ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i odstawiamy na 20 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy, posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka.
Pięknie ciasto drożdżowe, jakiś czas temu też robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń