poniedziałek, 15 grudnia 2014

Łazanki z makiem




Składniki:

masa makowa
250 g mąki
2 jajka
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Mąkę przesiewamy, robimy dołek i wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli i  zagniatamy dodając tyle wody, by nie było zbyt rzadkie. Wyrabiamy tak długo, dopóki po przecięciu ciasta nie będzie widać pęcherzyków - około 8-10 minut. Stolnice oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm. Zostawiamy na 30 minut do przeschnięcia. Placek kroimy w 1 cm paski, a następnie w kwadraciki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 4 minuty. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Odcedzone łazanki mieszamy z kilkoma łyżkami masy makowej. 



2 komentarze:

  1. W moim domu również serwujemy łazanki z makiem i bakaliami- zamiast tradycyjnej kutii.

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas też sie takie zjada:)

    OdpowiedzUsuń