Składniki:
masa makowa
250 g mąki
2 jajka
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy dołek i wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli i zagniatamy dodając tyle wody, by nie było zbyt rzadkie. Wyrabiamy tak długo, dopóki po przecięciu ciasta nie będzie widać pęcherzyków - około 8-10 minut. Stolnice oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm. Zostawiamy na 30 minut do przeschnięcia. Placek kroimy w 1 cm paski, a następnie w kwadraciki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu 4 minuty. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Odcedzone łazanki mieszamy z kilkoma łyżkami masy makowej.
W moim domu również serwujemy łazanki z makiem i bakaliami- zamiast tradycyjnej kutii.
OdpowiedzUsuńu nas też sie takie zjada:)
OdpowiedzUsuń