piątek, 27 marca 2015

Babka kokosowa

Babka dla amatorów kokosa - ciężka, troszkę się kruszy, ale jest smaczna.


Składniki:

250 g masła
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
4 jajka
1/2-1 szklanka wiórek kokosowych


Masło ucieramy z cukrem i aromatem do białości. Nadal ucierając stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy naprzemiennie z mlekiem. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy. Blaszkę do babki smarujemy i posypujemy mąką, napełniamy ciastem. Pieczemy w 170*C około godziny.

4 komentarze:

  1. Ja ostatnio mam fazę na wiórki kokosowe, więc taka babka to coś dla mnie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Super babka na pewno jest bardzo smaczna :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakiej temperatury ma być mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W temp. pokojowej, Masło, mleko i jajka wyjmujemy z lodówki na 30 min. przed robieniem ciasta.

      Usuń