wtorek, 3 marca 2015

Klops



Składniki:

70 dag mięsa mielonego
2 jajka
1 czerstwa bułeczka
1/2 szklanki mleka
cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
mielona papryka, czosnek granulowany

Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulę, odciśniętą z mleka bułkę, jajka, przyprawy i posiekaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy.


Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę i po wierzchu tez posypujemy bułką - możemy też obłożyć cienko pokrojonymi paskami boczku. 
Pieczemy w 180*C przez 60-70 minut.


Podajemy pokrojony w plasterki z ziemniaczkami, surówkami, polany sosem lub z pieczywem w formie kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz