Składniki:
70 dag mięsa mielonego
2 jajka
1 czerstwa bułeczka
1/2 szklanki mleka
cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
mielona papryka, czosnek granulowany
Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulę, odciśniętą z mleka bułkę, jajka, przyprawy i posiekaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę i po wierzchu tez posypujemy bułką - możemy też obłożyć cienko pokrojonymi paskami boczku.
Pieczemy w 180*C przez 60-70 minut.
Podajemy pokrojony w plasterki z ziemniaczkami, surówkami, polany sosem lub z pieczywem w formie kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz