wtorek, 31 marca 2015

Maślankowa babka cytrynowa

Pięknie pachnąca mokra a zarazem puszysta babka cytrynowa.


Składniki:

38 dag mąki
17,5 dag masła
1,5 szklanki cukru
1 szklanka maślanki naturalnej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki aromatu cytrynowego
starta skórka z cytryny


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.Masło ucieramy z cukrem, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy aromat i skórkę z cytryny. Następnie naprzemiennie dodajemy mąkę i maślankę - kończąc na mące. Gdy wszystko dokładnie się połączy przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką foremki. Pieczemy w 180*C przez 45 minut. 


1 komentarz: