Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju/oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
przecier pomidorowy
ulubione dodatki
Drożdże, olej/oliwę i cukier rozpuszczamy w wodzie. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Jeśli za bardzo się lepi to delikatnie podsypujemy mąką. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie szybko wyrabiamy i wałkujemy okrąg lub prostokąt. Placek smarujemy przecierem i układamy dodatki.
Pieczemy w 200*C ok. 20 minut, aż ser się rozpuści a brzegi zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz