czwartek, 9 kwietnia 2015

Chatka Puchatka



Składniki:

36 herbatników
15 dag masła lub margaryny
70 dag mielonego twarogu
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao

Polewa:

10 dag masła lub margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru


Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy ser. Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Na folii aluminiowej układamy prostokąt z herbatników 3 na 6 i smarujemy masą kakaową. Na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników, wzdłuż środka układamy jasną masę. Podnosząc folię po bokach ułożonych z sześciu herbatników formujemy trójkąt. Dociskamy, ciasno zawijamy i chłodzimy co najmniej 3 godziny. 
Przygotowujemy polewę: w rondelku topimy masło, dodajemy cukier i kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzoną polewę rozprowadzamy na cieście. Chłodzimy.


2 komentarze: