niedziela, 24 marca 2013

MAZUREK PODLASKI







Składniki ciasta:

1 1/2 szkl. mąki
2 żółtka
6 łyżeczek cukru
6 łyżek mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 margaryny


Składniki masy:


2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. cukru
1/2 margaryny
2 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy roztopioną lekko ciepłą margarynę, mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Wykładamy do blaszki, rozsmarowujemy.

Podpiekamy na złoty kolor w 180*C.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Margaryną rozpuszczamy, dodajemy płatki, cukier, proszek, zapach i mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok. 30 minut. Przestudzony dekorujemy.


5 komentarzy:

  1. Oo, płatki owsiane, ciekawy pomysł :) Musiało być smakowicie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam , bardzo dobre. kiedyś miałam mało płatków i dodałam kokos ok. 1/2 szklanki. też dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś i zapomniałam przepis ,ale smak i zapach pozostał nooooooooo i mam znowu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że mogłam pomóc w :) pozdrawiam.

      Usuń
  4. Mój ulubiony mazurek. Numer 1 od wielu lat.

    OdpowiedzUsuń