Składniki na 50 sztuk
100g miękkiego masła
125g cukru
skórka starta z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
1 rozkłócone jajko
350g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania
Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i skórką z cytryny. Stopniowo dodajemy jajko i sok, cały czas ucierając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy. Wlewamy mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 50 kawałków, każdy rolujemy i wyginamy w kształt litery S. Układamy na blachach cienko posmarowanych tłuszczem. Pieczemy w 160*C przez 15-20 minut. Studzimy na kratce, posypujemy pudrem.
śliczne wężyki :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Zapraszam do akcji Cytrynowe Wypieki na Mikserze Kulinarnym:)
OdpowiedzUsuńJuż bym jadła, mniam :)
OdpowiedzUsuń